Werkwijze SLA

Wat is stereolithografie rapid prototyping?

Stereolithografie (SLA) is de oudste vorm van 3D-Printen. Ontwikkeld in de jaren ’80 en in de loop der jaren steeds verder verbeterd. Ten opzichte van FDM, wordt er hier uit een kunsthars oftewel resin geprint in plaats van uit filament.

Vanwege de hogere grondstofkosten voor de resin in vergelijking met filament vallen SLA-prints wel hoger uit in kosten.

Daarentegen is de oppervlakteafwerking vele malen hoger vergeleken met FDM. De toleranties zijn in vergelijking met FDM ook kleiner en zo kunnen er ook prototypes gemaakt worden die een hoge nauwkeurigheid verwachten.

Het enige dat wij van u nodig hebben is een idee of schets van uw ontwerp! Indien u reeds digitaal 3D ontwerp heeft maken wij hier uiteraard graag gebruik van.

Aan de hand van de opdracht maken wij indien nodig nog een CAD-model, een CAM-bestand en de daadwerkelijke print. Hierin is de keuze uit verschillende kunstharsen, ieder met andere eigenschappen. Denk hierin bijvoorbeeld aan duurzaamheid van het product, benodigde flexibiliteit, weerstand tegen hitte, extra stijfheid en elasticiteit. Ook te lezen in onze datasheet.

De keuze bestaat uit de volgende kunstharsen (de meeste resins hebben wij standaard op voorraad):

Standard Resin

Beschikbaar in:

– Wit

– Grijs

– Zwart

– Transparant

– Model

Engineering Resin

Beschikbaar in:

Grey Pro Resin

Grey Pro Resin is een engineering resin. Grey Pro Resin is een hoogkwalitatieve resin met uitstekende precisiegraad. Deze resin is uitstekend voor conceptueel modeleren en functionele prototypes, zeker als u de onderdelen vaak gebruikt.

De Grey Pro Resin is een zeer stabiel materiaal, dat voor vele verschillende toepassingen geschikt is. Zo zijn het testen van vormen, prototypes voor spuitgieten en hulpmiddelen voor productie maar enkele van voorbeelden van de mogelijkheden van Grey Pro Resin.

Tough 1500 Resin

Tough 1500 Resin Tough Resin is het meest veerkrachtige materiaal in de Tough-serie. Het produceert sterke, maar buigzame onderdelen die snel terugveren onder belasting

Tough 2000 Resin

Tough 2000 Resin is het sterkste en stijfste materiaal in de serie Tough Resins. Tough 2000 Resin wordt gebruikt voor het maken van prototypes van sterke en stevige onderdelen die niet gemakkelijk moeten buigen.

De ‘2000’ in de naam vertegenwoordigt de trekmodulus van het materiaal. Als je een minder stijf materiaal nodig hebt, probeer dan Tough 1500 Resin of Durable Resin.

Tough 2000 Resin is een herformulering van onze populaire Tough Resin. Tough 2000 Resin biedt geavanceerdere mechanische eigenschappen en een nieuwe look.

Rigid Resin

Rigid Resin is een exceptioneel stijf en stabiel materiaal. Dit materiaal is verstevigd met glas, om een hoge stijfheid en mooie afwerkingsgraad te verkrijgen. Rigid Resin is zeer bestendig tegen hervorming over de jaren heen, en heeft vooral zijn toepassingen in het printen van dunne wanden en andere soortgelijke zaken.

Rigid Resin heeft een hoge impactsterkte, is zeer hittebestendig en stabiel, maar is ook brozer dan Tough en Durable resin

Durable Resin

Durable Resin is vervaardigd om polypropyleen plastic (PP) te simuleren, met vergelijkbare lage modulus en hoge impactsterkte. Dit slijtage bestendig en buigzaam materiaal kan worden gebruikt wanneer onderdelen vervorming en een gladde finish nodig hebben.

Flexible 80A Resin

Flexible 80A Resin heeft de eigenschappen van een elastisch polymeer. Dit zorgt voor onderdelen die buigzaam en samen te persen zijn. Wanneer dun geprint, zijn deze onderdelen flexibel en wanneer deze dikker geprint worden zijn deze veerkrachtig.

Elastic 50A Resin

Elastic 50A Resin is het zachtste resin in het assortiment van beschikbare resins. Dit materiaal is perfect geschikt voor prototypes die normaal geproduceerd worden met silicone. Elastic Resin gebruikt u best voor onderdelen die op repetitieve basis uitgerekt, ingedrukt of gebogen moeten worden.

High Temp Resin

High Temp biedt weerstand aan doorbuiging door hitte tot een temperatuur van 289°C bij 0.45 MPa, de hoogste weerstand op de 3D-printmarkt. Dit materiaal is geoptimaliseerd voor statische toepassingen die hoge temperaturen moeten kunnen weerstaan. High Temp kan ook gebruikt worden voor productieprocessen zoals casting en thermoforming.

Draft Resin

Momenteel is Draft Resin het snelste 3D-resin beschikbaar. Het is niet alleen geschikt voor het snel printen van grote, omvangrijke onderdelen die gebruikt worden voor prototypes.Maar ook ideaal voor het snel verwerken van aanpassingen in prototypes. Met een laagdikte van 300 μm (micron) heeft het daarnaast een acceptabele nauwkeurigheid voor het maken van prototypes.

Buiten FDM bieden wij ook nog de mogelijkheden om uw 3D ontwerp te printen door middel van FDM of SLS.