Werkwijze FDM

Wat is FDM 3D printen?

Aan de hand van de opdracht maken wij indien nodig nog een CAD-model, een CAM-bestand en de daadwerkelijke print. Hierin is de keuze uit verschillende polymeren, ieder met andere eigenschappen. Deze polymeren worden filamenten genoemd. PLA is hierin meestal de standaardkeuze. Ook is bijvoorbeeld een flexibel materiaal (Flex), ABS, ASA, Carbon, PET-G mogelijk. Door onze geavanceerde printers is het tevens ook mogelijk om een mix van 2 filamenten te gebruiken vanwege de 2 printkoppen.

Het filament wordt gesmolten en door middel van een spuitmond-extruder op een platform aangebracht. Door de extruder en/of het platform gericht te bewegen wordt de gewenste vorm laag voor laag opgebracht. Doordat het vloeibare materiaal na het aanbrengen van iedere laag stolt kan zo de gewenste vorm opgebouwd worden.
Om eventuele ondersteuning aan te kunnen brengen wordt er bij het printen via een 2e spuitmond-extruder de polymeer PVA of Breakaway toegevoegd, PVA is biologisch afbreekbaar en geheel oplosbaar in water. Breakaway is makkelijk verwijderbaar en hierdoor ook uiterst geschikt als ondersteuningsmateriaal met als voordeel dat het een nauwkeuriger en netter resultaat geeft.

De uitgangsbasis voor het printproces (FDM) is het STL-bestand. Het 3D-model wordt met behulp van software vertaald in sturingscommando’s voor de machine.

De materialen (filamenten) die wij kunnen printen zijn onder andere:

Standaard
– PLA
– ABS
– ASA
– PET-G
– TPU 95A

Specials
– nGen
– nGen-Flex
– ColorFabb_XT
– bronzeFill (Brons)
– copperFill (Koper)
– steelFill (Staal)
– woodFill (Hout)
– corkFill ( Kurk)
– glowFill (Glow in the Dark)
– PA-CF (Carbon)
– Nylon 12

Support
– PVA (Oplosbaar in water)
– Breakaway (Makkelijk te verwijderen)

Buiten FDM bieden wij ook nog de mogelijkheden om uw 3D-ontwerp te printen door middel van SLA of SLS.