3D Printing - Rapid Prototyping | 3D Printing Limburg

WAT IS
3D
PRINTEN?


3D Printen of 3D Printing, voorheen ook wel Rapid Prototyping genoemd is de techniek waar een idee/schets omgezet wordt naar een 3D-tekening (CAD), en daarna omgezet wordt naar een tastbaar 3D-model. Het 3D-model wordt uitgewerkt in een tekenprogramma bijv. Fusion360, AutoCAD of SolidWorks. En daarna omgezet naar een STL-bestand, zodat de tekening gelezen kan worden door de printer. Waarna vervolgens de printer het model zal uitprinten.

Daarnaast is er een ruime keuze aan printmethodes. Wij printen zowel in FDM (Fused Deposition Modeling), SLA (Stereolithografie), DLP (Digital Light Processing) en SLS (Selective Laser Sintering)

FDM houdt in dat de print bestaat uit lagen. Deze lagen worden opgebouwd uit het gekozen filament, dat vervolgens via de spuitmond op de printkop het gewenste model zal uitprinten.

Zo zijn er verschillende soorten filamenten die uw ontwerp de juiste eigenschappen meegeven die u graag wilt.
Heeft uw ontwerp ondersteuning nodig is dit ook mogelijk door de beschikbare “Support” filamenten. Daarnaast zijn er nog een aantal filamenten met bijzondere eigenschappen. FDM is ideaal voor functionele prototypes, conceptmodellen en eindproducten.
De verschillende filamenten die wij gebruiken vind u bij Werkwijze FDM.

Bij zowel SLA als DLP wordt een vat fotoreactieve vloeibare hars selectief blootgesteld aan het licht om zeer dunne vaste lagen te vormen die opgestapeld worden tot er een voorwerp gevormd wordt. Bij DLP zorgt een LCD scherm voor de belichting en is het grote voordeel dat er door de belichting van 1 laag in 1x de printtijd aanzienlijk korter is als zijn variant SLA. Bij SLA wordt dit namelijk via een laser gedaan wat als grote voordeel daardoor heeft dat het zorgt voor zeer nauwkeurige prints.
DLP en SLA zijn ideaal voor prototyping en de dentale wereld.

De verschillende kunstharsen die wij gebruiken vind u bij Werkwijze SLA.

Als laatste maken wij ook gebruik van de techniek SLS(Selective Laser Sintering) deze techniek maakt gebruik van het sinterproces, wat in het kort inhoudt dat een laser een kunststofpoeder verhard.
Het grootste voordeel hierbij is dat er nooit gebruikt gemaakt hoeft te worden van supportmateriaal, vanwege dat het vervaardigd wordt uit een poederbed. Hiermee zijn praktisch alle vormen mogelijk. SLS wordt meestal gebruikt voor prototyping en eindproducten. Hoe dit in zijn werk gaat en welke mogelijkheden er zijn vind u bij Werkwijze SLS3D Printing Limburg | FDM

3D Printing Limburg | Stereolithography | SLA | DLP
3D Printing Limburg | Selective Laser Sintering | SLS